Talviloman jälkeisiä tunnelmia

Lähiviikot on menneet hurjan nopeasti 😮 Tällä viikolla tiedonhaun opetukset jatkuivat heti maanantaina Sammon keskuslukion äidinkielen 2-kurssin ja Hatanpään lukion 5-kurssin merkeissä. Opetukset on menneet hyväksi havaitun ”kaavan” mukaan: lyhyt lähteiden esittelydemo yhteisesti luokalle (15min), jonka jälkeen oppilaat saavat hakea itse tietoa omasta aiheestaan ja minä kiertelen luokassa avustamassa.

Äidinkielen 2-kurssilla esittelin erilaisia lehtiarkistoja, joiden juttuja oppilaat voisivat hyödyntää informatiivisen puheenvuoron valmistelussa. Ainakin Aamulehden- ja Media-arkisto ovat salasanan takana, mutta Turun sanomien arkisto on vapaasti käytettävissä. Laajennettu haku -toiminnolla haun voi kohdistaa lehden tiettyyn osastoon. Lehtiarkistoissa on tietty se puutos, että artikkelit näkyvät txt-muodossa (?) ilman muotoiluja ja kuvia.

Äidinkielen lisäksi muidenkin oppiaineiden opettajia on lähtenyt mukaan, jee! Historian keskiaika-verkkokurssi on hyvässä vauhdissa ja Moodle-kurssisivulle olen kerääntynyt kivasti erilaisia verkko- ja painettuja lähteitä, av-aineistoa sekä lähdeviittausohjeita. Tässä muutamia poimintoja viikinkiaiheesta:

The Viking Answer Lady Webpage
– Asiantuntevan viikinkiharrastajan sivusto, jossa ylläpitäjä vastaa lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Vastauksissa on mukana lähdeviitteet ja vinkkejä lisälähteisiin. Sivustolla on runsaasti tietoa viikinkien elämän eri alueista.

Makupalat: Viikinki-aiheinen linkkihakemisto

Onko viikinkien piirtämäksi arveltu Vinland-kartta aito? NOVA-kanavan sivusto

ks. myös Wikipedia: 1 ja 2

Tieteellisiä TV-sarjoja tuottavan NOVA-kanavan viikinkisivusto, ks. myös videot!

Maan povesta: Viikinkiajan esineistöä (YLEn materiaalia, lyhyt klippi)

Viikienkien aika –kuuntele radio-ohjelman jaksoja netissä! YLEn tarjontaa

Mainokset
Kategoria(t): Äidinkieli ja kirjallisuus, Historia, Lähdevinkkejä, Tiedonhaun opetus, Verkkokurssit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s