Talviloman jälkeisiä tunnelmia

Lähiviikot on menneet hurjan nopeasti 😮 Tällä viikolla tiedonhaun opetukset jatkuivat heti maanantaina Sammon keskuslukion äidinkielen 2-kurssin ja Hatanpään lukion 5-kurssin merkeissä. Opetukset on menneet hyväksi havaitun ”kaavan” mukaan: lyhyt lähteiden esittelydemo yhteisesti luokalle (15min), jonka jälkeen oppilaat saavat hakea itse tietoa omasta aiheestaan ja minä kiertelen luokassa avustamassa.

Äidinkielen 2-kurssilla esittelin erilaisia lehtiarkistoja, joiden juttuja oppilaat voisivat hyödyntää informatiivisen puheenvuoron valmistelussa. Ainakin Aamulehden- ja Media-arkisto ovat salasanan takana, mutta Turun sanomien arkisto on vapaasti käytettävissä. Laajennettu haku -toiminnolla haun voi kohdistaa lehden tiettyyn osastoon. Lehtiarkistoissa on tietty se puutos, että artikkelit näkyvät txt-muodossa (?) ilman muotoiluja ja kuvia.

Äidinkielen lisäksi muidenkin oppiaineiden opettajia on lähtenyt mukaan, jee! Historian keskiaika-verkkokurssi on hyvässä vauhdissa ja Moodle-kurssisivulle olen kerääntynyt kivasti erilaisia verkko- ja painettuja lähteitä, av-aineistoa sekä lähdeviittausohjeita. Tässä muutamia poimintoja viikinkiaiheesta:

The Viking Answer Lady Webpage
– Asiantuntevan viikinkiharrastajan sivusto, jossa ylläpitäjä vastaa lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Vastauksissa on mukana lähdeviitteet ja vinkkejä lisälähteisiin. Sivustolla on runsaasti tietoa viikinkien elämän eri alueista.

Makupalat: Viikinki-aiheinen linkkihakemisto

Onko viikinkien piirtämäksi arveltu Vinland-kartta aito? NOVA-kanavan sivusto

ks. myös Wikipedia: 1 ja 2

Tieteellisiä TV-sarjoja tuottavan NOVA-kanavan viikinkisivusto, ks. myös videot!

Maan povesta: Viikinkiajan esineistöä (YLEn materiaalia, lyhyt klippi)

Viikienkien aika –kuuntele radio-ohjelman jaksoja netissä! YLEn tarjontaa

Advertisements
This entry was posted in Äidinkieli ja kirjallisuus, Historia, Lähdevinkkejä, Tiedonhaun opetus, Verkkokurssit. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s