Tekijänoikeuksista

Osallistuin aamupäivällä Tampereen eOppimisen klusterin järjestämään Tekijänoikeus ja opetus verkossa -koulutustilaisuuteen. Puhujana oli Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosta ry:stä. Alla on listattu muutamia itseäni kiinnostavia faktoja, liittyen erityisesti av-materiaalin esittämiseen luokassa. Oppilaat mielellään esittävät puheenvuorojen tai esitelmien yhteydessä havaintomateriaalia. Opetus on Suomessa julkista, joten materiaalien esittämiseen pätee senmukaiset säännökset.

* Siteeraus-mielessä voi esittää suoria lainauksia kaikista teoslajeista. Asiahteyden ja siteerauksen laajuuden tulee olla asiallinen ja tarkoituksenmukainen. AV-materiaalissa tämä tarkoittaa esimerkiksi muutamaa minuuttia elokuvasta; ei itse elokuvaa puoliksi jaettuna kahdella eri tunnilla 😉

* Verkkolähteen tulee olla laillinen. Esimerkiksi Finnkinon sivuilta tai Applen traileripalvelusta saa esittää muutaman minuutin pituisia otteita, esimerkiksi elokuvatrailerin joka luetaan siteeraukseksi itse elokuvasta.

* YouTube on rajatapaus. Osa palvelun videoista itsessään rikkoo tekijänoikeuksia (kopiot tv-sarjoista…), mutta osa on yksityishenkilöiden tekemiä videoita. Luennoitsijan mukaan näitä videoita voisi käyttää, mutta YouTuben käyttöehtojen mukaan tämä ei olisi sallittua. Palvelua joka tapauksessa käytetään paljon kouluissa.

* TV-lähetyksistä saa nauhoittaa ja esittää edelleen luokassa kaikkia ohjelmia, paitsi elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia päiväsarjoja ja mainoksia. Tämä lupa koskee kanavia TV1, TV2, Yle Teema, FST5 ja MTV3.

* Tekijänoikeuden pääsääntö on, että suoja-aika on tekijän elinaika+70v kuolinvuodesta. Taideteosten (esimerkiksi 1600-luvun maalausten) kohdalla ongelmaksi kuitenkin tulee se, että alkuperäisteoksesta otettua valokuvaa suojaa oma tekijänoikeus. Museoissa sijaitsevien teosten kohdalla ei aina ole mahdollista kuvata omakätisesti teosta.

* Linkkilistojen tekeminen on täysin sallittua. Hyvä tieto oppimateriaalipankkiamme ajatellen!

* Kopiosto hankkii valokopiointiluvat oppilaitoksille. Luvan mukaan (oppi)kirjoista, mainoksista ja lehdistä saa valokopioida enintään 20 sivua / julkaisu / lukuvuosi. Työ- ja harjoituskirjoista ja ratkaisukirjoista ei saa kopioida.

* Digitaalisista lisensseistä on ammattikorkeakoulujen osalta selvitys ja lisenssi ovat valmiita. Kokeilu alkaa elokuussa ja laajenee yliopistoihin, varmasti myös toiselle asteelle. Oppimateriaalien digitaalinen kauppa on myös suunnitteilla, mikä varmasti ilahduttaa lukio-opettajia 🙂 Kopioston tavoite on aloittaa kauppa vuoden 2010 alussa.

Mainokset
Kategoria(t): Koulutukset, Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s