Hetken hengähdys

Neljäs jakso lähestyy loppuaan, ja sitä myöten tiedonhaun opetukset. Nyt voin istahtaa hetkeksi alas ja katsoa, mitä siinä haipakassa oikein saatiin aikaiseksi. Opetuksia kertyi 14 kappaletta, ja opiskelijoita tunneilla oli yhteensä 281. Verrattuna viime jakson nollasaldoon tämä tuntuu varsin mukavalta luvulta. Oppitunneista valtaosa kuului äidinkielen kurssiin (ÄI5), jossa aiheena oli länsimaisen kirjallisuuden tyylisuunnat, mutta mukaan mahtui myös muutama opo-kurssi, äidinkielen ÄI2 kurssi, sekä yksi uskonnonkurssi. Ensi viikolla olisi jäljellä kemiaa ja vielä yksi ÄI5-kurssi.

Mutta menikö oppi perille? Oliko tunnin sisältö hyödyllinen ja minkä olisin voinut tehdä paremmin? Seuraavaksi keräilen hiukan palautetta ja opiskelen itsekin vähän lisää. Ehkä ensi jaksossa Tiedonhaun työkalupakki on taas astetta toimivampi.

Tuunaa tuntisi -messutkin vilahtivat ohi muutama viikko sitten. Ensimmäistä kertaa tiedonhaun oppituntini yleisönä olivat opettajat. Joukko oli hyvin heterogeeninen: oli opettajia ala- ja yläkoulusta, lukiosta ja ammattikoulusta. Tiedonhaun opetus on väistämättä hyvin erilaista eri oppiasteilla, ja yhteisiä konkreettia neuvoja oli vaikea antaa. Ainakin paikalla olleet opettajat kaikki ymmärsivät itsenäisen tiedonhankinnan taitojen tärkeyden ja sen ongelmat, mikä oli rohkaisevaa. Opetukseen kaivattiin apua, ja kehotinkin heitä yhteistyöhön oman lähikirjastonsa kanssa. Sieltä löytyy uusien tiedonlähteiden tuntemusta sekä tiedonhaun ammattitaitoa.

Vielä lopuksi iloisia uutisia. Viime vuonna hankkeessa toteutettu “Tiedonhallinnan opas opettajalle” on vihdoin saatavilla. Opas on ladattavissa tästä blogista, ja se viedään Koppa-ohjelman kautta TOKI-verkkokirjastoon. Lisäksi opasta painetaan 100 kpl:n erä lukioille ja yhteiskumppaneille jaettavaksi. Kannattaa tutustua!

Mainokset

Tietoja thheidi

Tampereen OTE-hankkeen projektikoordinaattori
Kategoria(t): Koulutukset, Tiedonhaun opetus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s