Syksyn teemoja

Uusi lukuvuosi on lähtenyt käyntiin Tampereen lukioissa ja Tieto haltuun -hankkeessa. Monenlaista on tehty ja laitettu alulle.

Ykkösille suunnatut tiedonhankinnan perusopetukset on aloitettu Hatanpään ja Lyseon lukioista. Lyseossa oppitunnit toteutettiin osana atk-kurssia ja Hatanpäällä tunti oli osa orientoivia opintoja.  Lyseolla oppituntiin sisältyi myös lukiokirjaston esittely, kun taas Hatanpäällä lukiokirjastonhoitaja oli hoitanut esittelyn jo etukäteen.

Osan Hatanpään ykkösistä kanssa pääsimme testaamaan tiedonhankintaa käytännössä FY1 kurssilla, jolla vierailin avustaakseni heitä fysiikan tiedonhakutehtävässä. Opiskelijoiden hyvin erilaiset taitotasot tulivat selvästi esiin: toiset ryhmät pärjäsivät mainiosti jo lyhyen alkubriifin avulla, kun toiset eivät millään löytäneet luotettavaa tietoa saati erottaneet sitä epäluotettavasta. Esiin tuli myös koulun arki läppäreiden kanssa: koneiden käynnistyminen kesti kauan (n. 5-10 min), eikä netti toiminut läheskään joka koneessa.

Ensi jaksossa pääsen tutustumaan Kaarilan lukioon, missä tiedonhankinnan perusteet on ujutettu osaksi historian kurssia. Hervannan lukion opiskelijoille vedän tiiviin oppitunnin puolikkaan OPO:n tunnilla. Kuulin ilokseni, että Hervannan lukion ykköset ovat jo käyneet Hervannan kirjastossa osana äidinkielen kurssiaan, ja päässeet näin tutustumaan kirjaston palveluihin ja aineistoon. Tällaista yhteistyötä kaipaisin enemmänkin!

Tampereen lukioilla tiedonhankinnan opetus, lukiokirjastojen ylläpito sekä kaupunginkirjaston rooli hakevat vielä muotoaan. Siksi järjestimmekin Tampereen kaupunginkirjaston kanssa vierailun Vantaalle tutustuaksemme Tikkurilan lukiokirjastoon ja lukio-kirjasto -yhteistyöhön.  Päivästä tuli todella kiinnostava! Vantaan kaupunginkirjasto on panostanut paljon kouluyhteistyöhön ja tiedonhankinnan opetukseen (lue lisää Vantaan kirjaston Pedantti-sivuilta). He tarjoavat mm. lukudiplomia ja vinkkausta myös lukioille ja ammattiopistoille, minkä lisäksi heillä on kaksi täyspäiväistä pedagogista informaatikkoa vetämässä ja kehittämässä tiedonhankinnan opetuksia kouluilla. Saa nähdä, kuinka Tampere vastaa haasteeseen.

Ensi kerralla päivitystä tiedonhankinnan ops:in etenemiseen.

Mainokset

Tietoja thheidi

Tampereen OTE-hankkeen projektikoordinaattori
Kategoria(t): Koulutukset, Tiedonhaun opetus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s