Joululoma ja hetken hengähdys

Koulujen hiljentyminen joulun ja vuodenvaihteen ajaksi näkyy kalenterissani parin viikon tyhjyytenä. Kenties nyt ehdin aloittaa tiedonhankinnan ops-tekstien puhtaaksikirjoituksen, mikä on roikkunut pöytäni nurkalla jo kuukauden.

Välipäivät vietän Lyseon lukion kirjastolla, missä kirjastonhoitajana toiminut Helena Salo lopettelee näillä näkymin viimeiseksi jäävää työpätkäänsä lukiokirjastoissa. Ensi vuoden alussa hän palaa takaisin vakituiseen toimeensa kaupunginkirjastolla, ja lukiokirjastonhoitajan tehtävät jäänevät minulle. Toisaalta mukava tehdä pitkästä aikaa kirjastonhoitajan töitä, mutta tehtävien vaativuus ja oman ajan riittäminen jännittävät. En ole vuoteen tehnyt kirjastonhoitajan töitä kuin satunnaisesti, joten uusiutuneet ohjelmat ovat minulle vieraita. Lisäksi en ole juuri seurannut uusia julkaisuja ja esim. hankinta ja luettelointi eivät ole koskaan olleet minun vastuullani. Työ ei ole niin yksinkertaista, kuin sieltä tiskin toiselta puolelta ehkä näyttää! Onneksi Helena on laittanut paikat hyvään kuntoon ja lukiot pyörittävät itse rutiinityöt, kuten palautukset ja hyllytykset.

Tämä lukuvuoden kolmas jakso on todella ollut säpinää Tieto haltuun -hankkeessa. Moni minulle entuudestaan vieras opettaja on ottanut yhteyttä ja tilannut informaatikon vierailun kurssilleen. Oppiaineetkin ovat olleet minulle uusia: englantia, tähtitiedettä, kuvataidetta jne. Erityisesti ilahduin kutsusta Kaarilan lukion historian kursseille, ei vain siksi etten siellä ollut aiemmin vieraillut, vaan myös rakkaudesta aineeseen. Historiahan oli pääaineeni yliopistossa! Kiirettä on siis ollut tavallista enemmän, mutta tärkeintä että hanke herättää yhä enemmän kiinnostusta ja positiivinen palaute poikii jatkoa.

Historian lisäksi toinen tämän jakson erityisen kiinnostavista haasteista oli tiedonhankinnan oppitunti englannin 5-kurssilla. Tällä kurssilla opiskelijat lukevat vapaavalintaisen englanninkielisen romaanin ja kirjoittavat siitä arvion. Halusin näyttää heille keskeisiä lähteitä englanninkieliseen kirjallisuuteen. Esittelin mm. sivut Whichbook ja YourNextRead, joista saa vinkkejä hyviin kirjoihin, Goodreads ja LibraryThing, missä voi arvioida ja keskustella kirjoista, sekä NYTimes, mistä voi lukea Yhdysvalloissa juuri nyt ajankohtaisista kirjoista ja kirjailijoista.

Tässä vielä lainaus englannin kurssin opiskelijapalautteesta:

The lesson was great!
I got a lot of new information and good tips. I hadn’t visited the websites before but I found them useful. I think I’ll use them!

So far so good! Toivotaan, että ensi vuosi sujuu yhtä hyvin.

Hyvää Joulua kaikille!

Mainokset

Tietoja thheidi

Tampereen OTE-hankkeen projektikoordinaattori
Kategoria(t): Lähdevinkkejä, Tiedonhaun opetus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s