Hankkeen viimeinen syksy!

Huonoja uutisia kaikille Tieto haltuun -hankkeessa mukana olleille: hanke ei näillä näkymin jatku vuoden 2012 jälkeen. Saimme oph:lta kieltävän päätöksen jatkohakemukseemme.

Kokoonnuimme pienellä porukalla miettimään, kuinka tukea opettajia syksyllä voimaan tulevan tiedonhallinnan opetussuunnitelman toteuttamisessa. Tyhjästä ei voi nyhjäistä, joten voimme tarjota tukea vain tämän syksyn ajan, vain kahden ensimmäisen jakson ajan. Se on vähän se. Sen vuoksi syksy painottuukin opettajien koulukseen. Tarjoan viimekeväiseen tapaan tiedonhaun koulutuspäiviä lukioille, pidän räätälöityjä koulutuksia eri oppiaineiden opettajille, vierailen pyydettäessä aineyhdistysten tapaamisissa ja vietän muutenkin aikaani enemmän lukioilla kuin työhuoneellani.

Entä mitä tapahtuu lukiokirjastoille. Hankkeen myötä ne menettävät ammatti-kirjastonhoitajansa. Toimiva kirjasto kuitenkin vaatii paljon työtä ja ammattitaitoa. Kenties kirjastovastuuopettajat voisi kouluttaa kirjastonhoitajiksi? Koulutus kestäisi noin vuoden ja työhön käytettäviä viikkotunteja pitäisi varata nykyistä enemmän (vähintään 3 viikkotuntia). Halvemmaksi ja helpommaksi tulisikin palkata pedagoginen informaatikko hoitamaan lukioiden kirjastoja.  Samalla hänellä olisi ammattitaitoa pitää tiedonhaun oppitunteja ja tukea opettajia tiedonhallinnan opetuksessa.

Ajamalla koulukirjastot alas heitettäisiin hukkaan valtava työ ja raha, joka kirjastotilojen ja niiden toimivuuden eteen on laitettu. Samalla menetettäisiin mahdollisuus luoda aidosti opiskelua ja lukuharrastusta tukeva kirjastokokoelma sekä viihtyisät oleskelun ja opiskelun tilat. Emme ole vielä nähneet Tampereen lukioissa kirjastotilojen koko potentiaalia. Kokoelmatyötä, tilojen ja järjestyksen hiomista, markkinointia opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa, vakituinen tietopalvelupiste jne. Paljon on vielä tekemättä lukiokirjastojen kehittämiseksi!

Emme heitä kirvestä kaivoon. Lukion informaatikon toimi on haussa kaupungin henkilöstösuunnitelmassa. Väliaikainen ratkaisukin auttaisi. Pallo on nyt kaupungilla: haluaako se panostaa lukioidensa tiedonhaun opetukseen ja nuorten lukuharrastukseen?

Mainokset

Tietoja thheidi

Tampereen OTE-hankkeen projektikoordinaattori
Kategoria(t): Kirjastot, Koulutukset, Tiedonhallinnan ops, Tiedonhaun opetus, Yleistä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Hankkeen viimeinen syksy!

 1. Anu Ojaranta sanoo:

  Toivottavasti twiittaamasi Carita Kiilin väitös ja siinä ilmitullut seikka lukiolaisten puutteellisista tiedonhakutaidoista toisi vauhtia positiivissuuntaisen päätöksen tekemiseen…

 2. thheidi sanoo:

  Tiedonhallintataitojen opetus on tosiaan ollut tapetilla jo jonkin aikaa. Aiheesta on jo kirjoitettu nimenomaan lukiolaisten näkökulmasta monessa sanomalehdessä, Opettaja-lehdessä ja jopa Taloussanomissa. Iso pyörä pyörii tietysti hitaasti, mutta toivotaan, että asiaan puututtaisiin mahdollisimman pian muutenkin kuin mediassa..

 3. Kirjastonhoitaja sanoo:

  Entä 7-9-luokkien opettajat? Milloin samantlainen hanke heille?

  • Kirjastonhoitaja sanoo:

   Kirjoitusvirheen korjaus: samanlainen

  • thheidi sanoo:

   Sellainen hanke helpottaisi tietysti myös lukioiden tilannetta. Opiskelijat tulisivat toiselle asteelle paremmin valmiuksin, eikä asioiden opettelua tarvitsisi aloittaa aakkosista. Jo se, että opiskelijat ymmärtäisivät olla etsimättä ”oikeita vastauksia” monimutkaisiin ongelmiin ja ymmärtäisivät tiedon olevat suhteellista ja muuttuvaa, parantaisi heidän suorituksiaan lukiossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s