Uudet lukemisyhteisöt ja tiedonhaun monet strategiat

Uudet lukemisyhteisöt -tutkimushankkeelta on ilmestynyt kaksi kirjaa, tutkimusraportti ja tietokirjamaisempi esitys ”Lukemisen tavat”. Molemmista löytyy runsaasti mielenkiintoista Tieto haltuun -projektin näkökulmasta. Kannattaa ehdottomasti tutustua. Aineisto on kerätty Pirkanmaalaisilta nuorilta, joista suurin osa lukiolaisia – siis juuri heitä, joita varten Tieto haltuun -projektissa on tehty työtä.

Tutkimuksessa mm. todetaan, että nuorten tiedonhaun taidoissa on parantamisen varaa. Google ja kirjasto ovat suosituimpia tiedonhaun paikkoja ja molempien palveluiden käyttöön tarvitaan kunnollista opastusta. Tutkijat Juha Herkman ja Eliisa Vainikka kirjoittavat, että eniten huolta pitäisi kuitenkin kantaa lukemisen kriittisten ja analyyttisten puolten kehittymisestä, koska ne edellyttävät laajaa sivistystä ja eettistä näkemystä, joita ei opita ainoastaan toisten kanssa kommunikoimalla tai viihdettä kuluttamalla. Tämän varmasti jokainen opettaja allekirjoittaa.

Tutkijat korostavat lukemista sosiokulttuurisena taitona, jossa kielitaito, lukeminen ja kirjoittaminen ovat merkityksiä luovia, sosiaalisia ja kulttuurisia käytänteitä. Uudet verkkoviestinnän muodot tekevät siitä vielä aiempaa selvemmin yhteisöllistä ja vuorovaikutteista. Nuorilla onkin useita erilaisia tiedonhaun strategioita. Tämä sosiokulttuurinen näkökulma on kiinnostava myös tiedonhallintataitojen opetuksen näkökulmasta. Miten tiedonhallintataitojen opetussuunnitelmaa voisi hyödyntää tästä näkökulmasta?

Alla kooste tutkimustuloksista, lähinnä tieto- ja viestintätekniikan näkökulmasta. Mikko Lehtosen Opettaja-lehden kolumnissa näkökulma on erityisesti lukemisessa.

 

Mainokset
Kategoria(t): Kirjastot, Lähdevinkkejä, Sosiaalinen media, Tiedonhallinnan ops, Tiedonhaun opetus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s