Opettajan opas

Opas kertoo tiedonhaun ohjauksen niksit

Tulevaisuuden informaatio- ja mediayhteiskunnassa yksilö joutuu vastaanottamaan ja käsittelemään kasvavia tietomääriä. Opettaja tarvitsee välineitä tiedonhallinnan ohjaukseen ja opettamiseen: kykyä kysyä, tunnustella, kaivella ja etsiä sinnikkäästi sekä uskallusta tunnustaa, että itsekin seisoo monien epävarmuuksien edessä ja kehittyy omissa ajattelun taidoissaan. Parhaimmillaan tiedon etsimisen, löytämisen ja suhteuttamisen riemu voi lisätä myös dialogisuutta opetuksessa.

Tiedonhallinnan opas opettajalle keskittyy muutamiin keskeisiin tiedonhakua ja -käsittelyä koskeviin kysymyksiin. Opas on suunnattu eri oppiaineiden lukio-opettajille helpottamaan tiedonhaun ja -hallinnan opetuksen suunnittelua ja toteutusta.

Opas sisältää käytännön vinkkejä tiedonhaun opetukseen liittyen tehtävien laadintaan ja esimerkkejä onnistuneista opetuskokemuksista. Oppaassa käsitellään lyhyesti myös lähdekritiikin ja tiedonhankinnan etiikan perusteita.

Materiaali on toteutettu vuonna 2010 Opetushallituksen rahoittamassa Tieto haltuun -hankkeessa palvelemaan toisen asteen tiedonhankinnan opetuksen ja ohjauksen tavoitteita. Oppaan ovat kirjoittaneet informaatikko Heidi Hongisto ja viestinnänopettaja Maarit Jaakkola. Kuvitus on Sammon keskuslukion viestinnänopiskelija Iida Jokisen.

Lataa Tiedonhallinnan opas opettajalle (pdf) tästä. Kuvattoman version oppaasta voit ladata tästä Tiedonhallinnan opas opettajalle (kuvaton) (pdf).

Oppaan sisältö
1. Tiedonhaku opetuksen vakituiseksi osaksi
2. Tiedonhaun opetuksen tavoitteet
3. Tiedonhaun opetuksen keskeisiä periaatteita
4. Aiheesta kiinni: kysymyksen ja näkökulman muotoilu
5. Aineiston arviointikriteerit
6. Tiedonhankinnan etiikkaa
7. Onnistuneita opetuskokemuksia
8. Tiedonhankinnan opetuksen huoneentaulu
9. Kirjallisuutta

2 vastausta artikkeliin: Opettajan opas

  1. Kirjastonhoitaja sanoo:

    Varmasti hyödyllinen. Olisiko mahdollista saada samanlainen 7-9. luokkien opettajille?

    • thheidi sanoo:

      Tieto haltuun -hankkeen kohderyhmänä on lukio-opettajat, joten tästä hankkeesta ei sellaista valitettavasti synny. Perusasteelle suunnatulle oppaalle olisi varmasti paljon kysyntään. Kukahan tarttuisi haasteeseen?

Jätä kommentti